» » Akupunktio poistaa kivun turvallisesti

Akupunktio poistaa kivun turvallisesti

posted in: Kampanja 0
Esimerkkejä akupisteistä

Akupunktio on muun muassa kivunhoitomenetelmä. Se on vaihtoehto ilman lääkkeitä ja sopii helpotukseksi esimerkiksi migreeniin, kolmoishermosärkyyn ja Hortonin päänsärkyyn. Erityisen hyvin tehokas ja turvallinen hoitomuoto sopii raskaana oleville päänsärkypotilaille.

Sillä voi hoitaa myös monisyisempiä kiputiloja, kuten fibromyalgiaa. Niskan jännitykseen, iskiakseen ja pitkittyneisiin selkäkipuihin akupunktio on oiva hoito, ellei vaiva vaadi leikkausta. Akupunktiosta saa helpotusta myös polven ja lonkan nivelrikossa sekä leikkausta odottavan vaivoissa.

Mielihyvää akupunktiolla hormoonista.

Vaikka akupunktion kyky lievittää erilaisia vaivoja tunnetaan, ei sen perimmäistä vaikutustapaa ole pystytty selvittämään. Tiedetään, että akupisteiden stimulointi kiihdyttää elimistön omien kipulääkkeiden, endorfiinien, vapautumista. Ne rentouttavat oloa ja lievittävät kipuja. Endorfiiniin tilapäinen kasvu ei kuitenkaan selitä pitkäaikaista vaikutusta –vaivoista saattaa päästä eroon kuukausiksi, jopa vuosiksi.

Kasvojen akupisteet
Kasvojen akupisteitä

Yksi selitys on Patrick Wallin jo 1960-luvulla kehittämä porttikontrolliteoria. Sen mukaan akupisteiden simulointi synnyttää hermoratoihin impulssivirran, joka peittää samoja ratoja käyttävät kipuimpulssit ja vaimentaa kivun tuntua.

Tutkijat muualla ovat havainneet akupunktion vapauttavan oksitosiinihormonia. Oksitosiini tunnetaan ”imetyshormonina”, jota erittyy naisessa erityisen paljon synnytyksen ja imetyksen aikana. Se aloittaa supistukset, kun on aika, ja käynnistää maidon tuotannon, kun vauva hamuaa äidin rinnoille.

– Akupunktio vapauttaa tätä hyvän olon tunnetta synnyttävää hormonia, kun akupisteitä stimuloidaan.

Vaikka akupunktion vaikutustapa on vielä osin selviämättä, ei potilaan uskolla ole merkitystä hoitotulokseen. Asiaan voi siis suhtautua puhtaan pragmaattisesti. Hoito toimii eikä haittoja juuri ole, joten antaa palaa.

Akupunktion hyötyjä

  • kipujen lievittyminen pitkäksi aikaa, kuukaudesta jopa vuosiin
  • hyvän olon tunne
  • aktivoituminen, voiman tunne
  • rentoutuminen
  • hyvät yöunet
  • joillekin apua myös allergian, astman tai toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa

Lue lisää: akupisteet


Vastaa